Полезно
A+ A A-
  • Главна категория: ROOT
  • Категория: Свободневно
  • Посещения: 2799

Григор Димитров - велик или посредствен?

Не, не искам да провокирам или да събуждам спорове. Наясно съм, че различното мнение се приема с враждебност. Не ми пука дали ще бъда наречен с модерната напоследък дума "хейтър". За мен е важно да казвам истината в очите. Дори и да не е удобна за някого.

Поради ниското ни национално самочувствие или поради друга причина, всеки успех на наш спортист или друга популярна личност кара медиите да гърмят в суперлативи. Щом българин се прослави по света, веднага започват хвалебствията - колко е велик, как не се ераждал друг като него, колко горди ни прави, че сме българи. И цяла България е в екстаз, милеейки за поредния успех на своя нов любимец. После същите тези хора свенливо мълчат като девствени госпожици пред вибратор, щом се появят неуспехите. Григор Димитров заради чара си все още е щаден от нападки, но скоро и това ще се случи.

 

Нека погледнем истината в очите - да, Григор Димитров безспорно е добър тенисист. Неговите успехи накараха много българи да започнат да се интересуват от тенис. Освен талантлив, той е и много красив, което от своя страна спомага за положителното му приемане и безброй влюбени въздишки от женските сърца. Имал е връзка с една от най-актуалните звезди в женския тенис, а сега и с актуална световна поп звезда, винаги е с лъскаво гадже - ето и щипката пикантерия, която завършва рецептата за създаването на един модерен медиен продукт.

Да, именно - модерен медиен продукт. Григор Димитров е именно това - добър тенисист, но повече ефектна личност. Светът говори повече за красотата му, за връзката му с Мария Шарапова, с Никол Шерцингер, за добрия му потенциал и талант на тенисист, но не и за конкретни сериозни успехи в тениса. Повтарям - не и за конкретни големи успехи в тениса. Постигнал е повече успехи в рекламния бизнес и по страниците на клюкарските издания, отколкото в големия тенис.

Ако изключим жените, Григор Димитров, поне за момента, е еквивалент на Димитър Бербатов, но пренесен в света на тениса. Следва много точно пътя на Бербатов - притежава безспорен талант, носи големи надежди, красив, популярен. На тенис корта е техничен и ефектен, както и Бербатов на футболния терен. Всички обсъждат юефектните отигравания на Димитров на корта, както бяха обсъждани и някои от красивите голове на Бербатов. Бербатов стигна до голям отбор - Манчестър Юнайтед, но какво направи там? Започна като "новия Кантона", за да приключи на резервната скамейка. Нещата се повториха и в Монако. За Панатинайкос да не говорим. Бербатов е перфектен срещу слабите отбори, но с основание беше широко критикуван за представянето си в големите мачове. По абсолютно същия начин Григор Димитров постига ефектни победи в малки турнири. Да е спечелил голям турнир? Уимбълдън, например? А великите спортисти затова са велики - защото са големи срещу големите. Пример - Христо Стоичков. Говорим само за факти - Златна топка, Златна обувка, европейски клубен шампион, голмайстор на световно първенство и още, и още. Все награди, пред които и най-големите мълчат. Ще кажете "Е, какво искаш, Григор Димитров е още млад, тепърва му предстои да спечели голям турнир". Дано да сте прави, дано да спечели. Но Стоичков беше голям и като млад. Тогава медиите пишеха за головете му, за победите му, а не за приятелката му или за изявите му като манекен, каквито са случаите с Гришо и Бербатов, да не забравяме и комичния Валери Божинов... Защото историята помни много големи надежди, приключили безславно.

Турнирът в Синсинати ли? Да, първият сериозен турнир, спечелен от нашия манекен. Но срещу кой игра той там и срещна ли някой от най-големите асове, които го побеждават и със затворени очи? Голям късмет за него, че големите звезди пропуснаха този турнир и това му отвори вратите към финала. И всички медии отново гръмнаха колко фамозен е Григор, какво геройство е постигнал! Истински Юрий Гагарин от Хасково... 

Но нека не прибързваме с хвалебствията. Да дадем време на Григор Димитров да ни покаже къде е истинското му място - сред големите или в средната класа. Но в тениса. Защото като медийна звезда, женкар и манекен наистина постигна безспорни висоти.

Дерзай, Григор! 

Добавете коментар
Политика за коментари в сайта.